Τα σπίτια στην Ελλάδα καταναλώνουν την μεγαλύτερη ενέργεια από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Και αυτό διότι δεν έχουν καλή μόνωση ή ο τρόπος θέρμανσης και ψύξης τους είναι αρκετά ενεργοβόρος. Μπορείτε λοιπόν εφόσον μπαίνετε στην διαδικασία να κάνετε ανακαίνιση στο σπίτι σας να την συνδυάσετε με την ενεργειακή αναβάθμισή του, για να αισθάνεστε πιο άνετα και να δαπανάτε λίγα χρήματα για ενέργεια(ηλεκτρική, πετρέλαιο κλπ). Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε και μάλιστα μπορείτε όταν κάνετε ανακαίνιση στο σπίτι σας να επιδοτηθείτε μέχρι και 70% από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» (ειδικά για όσους έχουν εισοδήματα κάτω των 20.000€)

Έτσι ελαχιστοποιούμε την ετήσια δαπάνη του κτιρίου για την θέρμανσή του και για την ψύξη του.

Κατά την ανακαίνιση του κτιρίου προκειμένου παράλληλα να το αναβαθμίσουμε ενεργειακά, μπορούμε να κατασκευάσουμε (όλα ή μερικά από αυτά) υγρομονώσεις, θερμομονώσεις (τοίχων και ταρατσών), κουφώματα με διπλά ενεργειακά τζάμια και θερμοδιακοπή, λέβητες αερίων ή πέλετ, αντλίες θερμότητας, σκίαστρα κλπ.

 Αναλυτικότερα οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε ένα κτίριο, ώστε να το αναβαθμίσουμε ενεργειακά, αφορούν στην :

Υγρομόνωση
Θερμομόνωση
Καυστήρες- λέβητες κλπ

Υγρομόνωση

Την ταράτσα (& το δώμα), για να μην έχουμε υγρασίες που φθείρουν το κτίριο, είναι καλό να την μονώνουμε, τουλάχιστον με μια υγρομόνωση. Οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το θέμα της υγρομόνωσης, είναι αρκετοί, αλλά θα επικεντρωθούμε στους επικρατέστερους και τους πλέον αποτελεσματικούς. Αυτοί είναι :

α. Με ασφαλτόπανο.
Το ασφαλτόπανο είναι ένας τρόπος υγρομόνωσης, πολύ αποτελεσματικός, αλλά καλό είναι να σκεπάζεται και να μην αποτελεί την τελική βατή επιφάνεια, διότι ελαχιστοποιείται η διάρκεια ζωής του. Αν σκεπαστεί, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό και μεγάλη διάρκεια ζωής.

β. Με επαλειφόμενο στεγανωτικό.
Ένας τρόπος που συνεχώς κερδίζει έδαφος στην μάχη των υλικών για την αντιμετώπιση της υγρομόνωσης, είναι τα επαλειφόμενα στεγανωτικά. Υπάρχουν προϊόντα ενός ή και παραπάνω συστατικών, όπου στην ουσία δημιουργούν μια αδιαπέραστη προστατευτική μεμβράνη προστασίας από την εισχώρηση νερού και την δημιουργία των πολύ σημαντικών προβλημάτων της υγρασίας.
γ. Στεγανωτικές μεμβράνες διαφόρων ειδών και ποιότητας. Επίσης μπορεί να μπει στρώση πολυστερίνης 6εκ. με επικάλυψη πλάκες πεζοδρομίου (χωρίς κονιάματα). Αποτελεί φθηνή και αποτελεσματική προταση.

 Όλες οι υγρομονώσεις προϋποθέτουν άριστο καθαρισμό επιφανειών και ειδικευμένα συνεργεία εφαρμογής.

- Ανιούσα υγρασία :

Η ανιούσα υγρασία, είναι η υγρασία που ανέρχεται από το έδαφος, διαμέσου των τοίχων ή του σκυροδέματος κι εμφανίζεται κυρίως στα χαμηλά σημεία είτε εντός του κτιρίου, είτε στην εξωτερική πλευρά του.
Αυτή είναι συνήθως και η πλέον δύσκολη περίπτωση για την οριστική αντιμετώπισή της κι υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολλές περιοχές συνολικά με το ίδιο πρόβλημα, αλλά ευτυχώς υπάρχει αντιμετώπιση, τόσο με την τεχνολογία (ειδικά μηχανήματα που εγκαθίστανται μόνιμα στο κτίριο και την εξαλείφουν), όσο και με πιο κλασσικές μεθόδους. Το σίγουρο είναι πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρήζει συγκεκριμένης τακτικής για την αντιμετώπισή της.

-Υγρασία από υγροποίηση υδρατμών:

Συνήθως στους άνω ορόφους , στους εξωτερικούς τοίχους, στις γωνίες και πάνω από τις πυλωτές, υγροποιούνται οι εσωτερικού υδρατμοί (από κουζίνες, στεγνωτήρια κλπ) πάνω σε ψυχρές επιφάνειες που δεν εξαερίζονται καλά. Προκαλεί μούχλα. Θεραπεύεται με εξαερισμό, θερμομόνωση, ειδικά χρώματα και αφυγραντήρες .


Θερμομόνωση

- Έτοιμα θερμομονωτικά πλακίδια(επί υπάρχουσας επαρκούς υγρομόνωσης) :
Τα έτοιμα θερμομονωτικά πλακίδια, είναι μια λύση πολύ εύκολη και γρήγορη στην τοποθέτηση. Τα θερμομονωτικά πλακίδια, αποτελούνται από 5cm εξηλασμένης πολυστερίνης και μια στρώσης πολυμερικής τσιμεντοκονίας και δημιουργούν τελική βατή επιφάνεια.

- Πλήρης θερμομόνωση :
Την πλήρη θερμομόνωση, εμείς την κατασκευάζουμε με την εφαρμογή α)φράγματος υδρατμών, β)ρίξιμο μπετόν κατηγορίας C20/25 και επίτευξη κλίσεων 1% γ)τοποθέτηση ασφαλτόπανου, δ)τοποθέτηση εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 6cm, τοποθέτηση οικοδομικού πλέγματος, ε) τοποθέτηση τσιμεντοπλακών χωρίς κονίαμα.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με διάφορα υλικά( ελαφρομπετόν, πολυουρεθάνη, βιομηχανικά δάπεδα κλπ)

Κουφώματα

- Συνθετικά κουφώματα PVC :
Τα συνθετικά κουφώματα είναι μια οικονομική αλλά εξίσου αποτελεσματική επιλογή για τα κουφώματα. Είναι πολύ αποτελεσματικά στην ηχομόνωση και στην θερμομόνωση του κτιρίου. Υπάρχουν και αρνητικές απόψεις για τα συνθετικά κουφώματα, όπως το ότι «κιτρινίζουν» ή πως «σπάνε», αλλά όλα αυτά ελέγχονται.

- Κουφώματα Αλουμινίου :
Μια σταθερή επιλογή για τα κουφώματα, είναι τα κουφώματα αλουμινίου. Ιδανικά για την αποτύπωση κάθε είδους αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με άψογη αισθητική και τέλεια εφαρμογή. Υπάρχουν από πολύ ελαφριές κι οικονομικές σειρές, μέχρι πολύ βαριές και δαπανηρές λύσεις, για κάθε γούστο και βαλάντιο. Συνιστούμε κουφώματα με θερμοδιακοπή, ανακλινόμενα και κουνουπιέρα.

- Ξύλινα κουφώματα :
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, η τοποθέτηση ξύλινων κουφωμάτων, είναι υποχρεωτική από το νόμο για λόγους αισθητικής της ευρύτερης περιοχής. Είναι σίγουρα μια επιλογή που κοστίζει περισσότερο, όμως σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός και αξίζει από τα επιπλέον χρήματα που κοστίζει. Όλα τα κουφώματα πρέπει να έχουν διπλά τζάμια, ενεργειακά και όχι ίδιου πάχους (για καλύτερη ηχομόνωση).

Καυστήρας , Λέβητας


Ένα θέμα που χρήζει προσοχής, είναι το είδος του Καυστήρα και του Λέβητα που διαθέτει το κτίριο, διότι ένας μικρός ή ένας παλαιός ή ένας κακοσυντηρημένος Καυστήρας ή Λέβητας, είναι πηγή απώλειας θερμότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να επιλέγουμε όχι μόνο σύμφωνα με το ποια είναι η πιο οικονομική προσφορά, αλλά να εξετάζουμε επίσης την αξιοπιστία του, την αντοχή του στον χρόνο και φυσικά να φροντίζουμε για την συστηματική του συντήρηση. Το φυσικό αέριο μας κάνει οικονομία της τάξης του 20%. Οι αντλίες θερμότητας (inverter κλπ) κάνουν μεγάλη εξοικονόμηση αλλά έχουν σημαντική τιμή κτήσεως, τις συνιστούμε για καινούργιες εγκαταστάσεις (ή ριζικές ανακαινίσεις).


Επικοινωνία

Διεύθυνση : Γαλλίας 58 - Γαμβέτα, Βόλος 38221

Τηλέφωνα : 24210.38617, 24210.39508, 24210.35839

eMail : info@domikipapageorgiou.gr